Egy magazin miatt lett napelemünk, és a napelem miatt lett értékesebb a házunk

Nemrég írtam itt arról, hogy mennyi ideig kellett várnunk a férjemmel arra, hogy napelemes rendszert telepítsünk a házunkra. Közbeszólt egy költözés, majd az, hogy panelban éltünk, és végül nemrég sikerült napelemre váltani a hagyományos, meg nem újuló energiaforrás igénybevétele helyett. Már épp kezdtük is kiélvezni a csodásan berendezett házunk, a napelemes rendszerünkkel egyetemben, mikor az élet ismét kissé közbeszólt: kaptam egy remek állásajánlatot a cégemnél, egy nagyon jó előrelépési lehetőséget… külföldön.

Ez újabb alapos megbeszélést igényelt a férjem és köztem, és nem mondom, hogy egyszerű volt a döntést meghozni, hiszen rengeteg energiát és anyagi meg miegyéb erőforrást fektettünk abba, hogy ott tartson az életünk, ahol épp tartott, és olyan körülmények között élhessünk, ahogy szeretnénk, de végül úgy döntöttünk: költözünk. Egész egyszerűen a lehetőségek miatt, én úgy gondolom, a gyerekeimnek sokkal több lehetőséget ad majd az élet külföldön, mint idehaza. S mint az látható, nekünk is.

Így tehát kezdtük hirdetni a házat. Mivel szerettünk volna külföldön is saját ingatlant vásárolni, nem is gondolkodtunk abban, hogy esetleg megtartjuk és kiadjuk, nagy szívfájdalommal, de úgy határoztunk, eladjuk. Szerencsére a vásárlás során értesültünk arról, hogy napjainkban energetikai tanúsítvány nélkül már nem lehet eladni ingatlanokat, ahogy azzal is tisztában voltunk, hogy minél jobb a besorolása a háznak, annál több pénzt lehet elkérni érte, tehát még mielőtt feltettük volna netre a hirdetést, gyorsan rákerestünk neten, mennyi egy energetikai tanúsítvány ára.

Nem mintha egyébként annyira anyagias lennék, meg egyébként is szükséges a dokumentum, hiszen enélkül nem lehet aláíni az adásvételi szerződést, de én azért szeretek ilyenkor kicsit válogatni a lehetőségek között, és a legjobb ajánlatra ugrani rá. Így találtam rá az EcoTeam oldalára, az e-tanusitas.eu weboldalra, ahol a számunka leginkább megfelelő energetikai tanúsítvány árakat és határidőket találtuk meg.

Én például arra számítottam, hogy mivel mindenképp meg akarjuk várni a dokumentumot, mielőtt hirdetünk, hiszen ettől függően változtatni akartunk az áron, legalább egy-két hét lesz, mire elkészül a papír, vagy legalább nagyon látszani fog az energetikai tanúsítvány árán, ha hamarabb szeretnénk, de a cég profiljában szerepelt az, hogy 24 (sürgősebb esetben akár 12) óra alatt elkészítik az energetikai tanúsítványt. Ehhez tartották is magukat, nagyon gyorsan kész lett a papír, mi meg izgatottan hasonlítottuk össze azzal a dokumentummal, amellyel anno megvettük a házat. Mondanom sem kell, a felújítás és a napelemes rendszer telepítése jó hasznára vált az ingatlannak, két fokozatot is javítottunk a besorolásán. Ezután már mehetett is fel a hirdetés a netre, az újratervezett eladási árral. És az EcoTeam gyorsaságának köszönhetően adhattuk el a házunk ilyen gyorsan, és ennyivel jobb áron.