Azért lesz napelemünk, mert várnom kellett a fordásznál

A férjemmel egy időben nagyon sokat gondolkodtunk azon, hogy szeretnénk napelemes rendszert, de végül sajnos úgy alakult, hogy le kellett mondanunk az álmunkról, mert egy munkalehetőség miatt eladtuk a családi házunk vidéken, és a fővárosban csak egy panellakást engedhettünk meg magunknak. Tavalyelőtt tavasszal azonban annyira összekaptuk magunk anyagilag, hogy sikerült a kertvárosba költözni egy csodaszép kertes házba. Ilyenformán pedig ismét felmerült közöttünk a napelem mint téma, de éppen csak érintőlegesen, mert arra jutottunk, hogy az anyagiak miatt ismét félretesszük egy időre.

Nemrég azonban fodrásznál jártam, és mivel picit megcsúszott az előző kliensével, várnom kellett. Míg a székben ülve várakoztam, online magazinokat olvasgattam a telefonomon, és egy elég érdekes cikket találtam a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatban, ahol elég részletesen taglaltak a napelemes rendszerekkel kapcsolatos információkat. Én például sosem gondoltam abba bele, hogy a napelem mérete tulajdonképpen változó, és hogy mennyi mindentől is függ, első sorban ugye attól, hogy milyen a felhasználói igény, mennyi energiára van szükség, mennyi áramot kell előállítani napenergiából a paneleknek és az inverternek.

Kezdett engem foglalkoztatni ez a téma, és jobban utána olvastam az interneten a napelem méretével kapcsolatos dolgoknak. Így találtam rá a napelempalyazatok.hu weboldalra, ahol részletes cikkeket lehet olvasni mindenről, ami csak felmerülhet kérdésként, ha az ember érdeklődik a napelemes rendszerek iránt. Puszta kíváncsiságból említettem a férjemnek, hogy igazán ki kéne számolnunk, a mi háztartásunknak mekkora teljesítményű rendszerre lenne szüksége.

Ez eddig még érdekesnek tűnt, szóval összeadunk, kivontunk, szoroztunk, osztottunk, és ha már megvolt ez az információ, akkor arra jutottunk, hogy a napelempalyazatok.hu oldalon beküldjük ezeket az adatokat, már csak puszta kíváncsiságból is. A Pentele Solar ugyanis, ez a napelemekkel foglalkozó cég, amelyikhez az oldal is tartozik, a helyszíni felmérést ingyen végzi el, tehát arra jutottunk, mivel az árajánlatig nem kell hatalmas összegeket fizetni, hogy egyáltalán megtudjuk, lehetséges-e napelemes rendszert telepíteni a házra, megéri ennek a kérdésnek utána járni. Mivel mindketten nagyon szerettünk volna már napelemet, és most megint sikerült felpiszkálni az érdeklődésünk, ránéztünk a költségvetésünkre, és belőttünk egy maximális összeget, amennyiért még elfogadjuk az árajánlatot, afölött meg visszautasítjuk.

Izgatottan vártuk a szakembert a megbeszélt időpontban. Maga a felmérés rövid időt vett igénybe, még néhány szót váltottunk, feltettük a kérdéseink, többek között a napelem méretével kapcsolatban is, majd ugyanolyan izgatottan vártuk az árajánlatot.

Én nagyon féltem, és mondtam is a férjemnek, hogy biztos több lesz, mint amennyit tudunk rá szánni, így le is mondtam már a saját napelemről, ám amikor megérkezett az árajánlat, a legnagyobb meglepetésemre belefértünk a keretbe. Jelenleg épp azt várjuk, hogy a hivatalos köröket lefussuk az adminisztrációval kapcsolatban a megfelelő hivatalokban, és szerencsére ezzel sem hagyott minket magunkra a Pentele Solar. Nagyon várom már, hogy végre napelem legyen a házunkon!