Vajon használ az argán olaj hajra? De még mennyire!

A hajápolás kényes dolog, mindenkinek egyediek az igényei. Van, akinek az egyik sampon vagy balzsam tökéletesen beválik, másoknak ugyanazok a termékek viszont kiszárítják, tönkreteszik a haját. Szóval nem vagyunk egyformák, mindenkinek meg kell találnia azt a módszert, amivel eredményesen ápolhatjuk és karbantarthatjuk fejünk ékét, megőrizhetjük az egészségét. Egy magazinban olvastam a természetes hajápolókról, és rettentően felkeltették az érdeklődésemet. Nekem kifejezetten sérülékeny, nagyon vékony szálú hajam van, és a legkevésbé sem mindegy, hogy mit használok a mosására, ápolására. Kipróbáltam már korábban rengeteg terméket és szert, de nagyon sok közülük többet ártott, mint amennyit használt. Azonban amikor találkoztam ezzel a cikkel, ami a természetes, növényi alapú ápolószerekről szólt, kifejezetten elkezdett érdekelni a dolog. Az argán olaj hajra például kifejezetten hasznos, de a körmök és a bőr ápolásához is kitűnő. Nem véletlenül alkalmazzák már jó ideje kozmetikai szerekben, samponokban.

Az argánfa egy afrikai fafajta, aminek a makkjából sajtolják ezt az olajat. Amennyire én tudom, évezredek óta hasznosítják, már az ókori Egyiptomban is ismerték jótékony hatásait. A hideg sajtolás lényege, hogy a magvakból, növényi részekből teljesen tiszta, mindenféle egyéb behatást nélkülöző módszerrel kiváló minőségű olajat nyerhetünk ki. Ugyanezzel az eljárással az olíva magjából, de bármilyen más magból vagy termésből kinyerhető a zsiradék. Az argán olaj viszont köztudottan kiváló hatással van az emberi szaruképződményekre, azaz a hajra, bőrre, körömre. Korábban próbáltam már ilyen összetevőket tartalmazó hajápolókat használni, de a mellé kevert mesterséges anyagoktól, szilikontól és illatszerektől nem sokat javult a helyzet. Viszont a tiszta argán olaj hajra sokkal nagyobb eredménnyel alkalmazható, mint egy készítmény 1% alatti olajtartalommal.

Ezen felbuzdulva elkezdtem keresgélni, hogy honnan szerezhetnék argán olajat tiszta formában, nem valami részeként. Sajnos a keresésem kezdetei nem voltak túl biztatóak, mindenhol csak a nagy kozmetikai cégek termékeivel lehet találkozni, ha ilyesmi után kutat az ember. Az ő befolyásuk, ismertségük és lobbitevékenységük igen erős. Úgyhogy stratégiát váltottam, és más szavakkal kezdtem el keresni. Így akadtam rá végül a humanityaruhaz.hu oldalára, ahol van kifejezetten argán olaj hajra, illetve egyéb felhasználásra is. Ez egy olyan internetes áruház, ahol tiszta, minőségi kozmetikumokat, kozmetikai kellékeket és összetevőket vásárolhatunk, akár a vállalkozásunk, akár saját magunk számára. Van itt mindenféle illóolaj, ápoló összetevő, és minden egyéb, ami ahhoz szükséges, hogy összeállítsuk a saját ápolószereinket. Argán olajat is itt találtam, 30 milliliteres kivitelben, és az ő oldalukon is alaposan le van írva, hogy mi mindenre használható ez az értékes növényi zsír.

argán olaj hajra

Az argán olaj hajra is kiváló, mint már említettük, de nagyszerű öregedésgátló hatása van, feszesíti a bőrt, valamint az ekcéma kezelésében is hatásosan alkalmazható. Valódi csodaszer! Hajra pakolásként alkalmazható, más tápláló olajakkal összekeverve. Amit olvastam, hogy kifejezetten ajánlott még hajápolásra, az a ricinusolaj, illetve a kókuszzsír. A ricinus olajáról a legtöbbünknek a borzalmas íze és a hashajtó hatása jut eszünkbe, meg pár kellemetlen gyerekkori emlék. Azonban korábban nem is gondoltam volna, hogy például argán olajjal kombinálva kiváló hajpakolás készíthető belőle! Az így kapott keverék táplálja a hajtöveket, megszünteti a töredezettséget, tartást és energiát ad a hajnak. A legjobb, ha a keveréket kissé felmelegítjük, és alaposan belemasszírozzuk a hajba, majd egy nejlonzacskóval befedve a fejünket legalább egy órán át hagyjuk hatni. Utána természetesen samponnal és bő vízzel alaposan ki kell mosni, mert ragacsossá, zsírossá válik a hajunk, ha nem vagyunk elég alaposak, de hetente egy-egy ilyen kezelés egy fél év alatt csodákat képes művelni! És egyáltalán nem kell egyszerre sokat használni belőle, tényleg csak annyit, amennyit a hajunk felvesz.

Egy barátnőm figyelmeztetett rá, hogy tényleg csak annyi olajat használjak, amennyi szükséges, többet ne. Ő volt olyan figyelmetlen, hogy nem olvasott utána alaposan, és egy egész üvegnyi ricinusolajat rátett a hajára. Utána pedig meg volt lepődve, hogy 4-5 mosás után is maradt belőle. Szokták mondani, hogy az ember a hibájából tanul, az okos ember viszont a máséból. Szóval a humanityaruhaz.hu oldalról vásárolható argán olaj hajra, 30 ml-es kivitelben több használatra is elegendő, főleg akkor, ha más olajokkal kevered. Ha veszel hozzá egy ugyanekkora ricinust és olívaolajjal vagy kókuszolajjal kevered, kihozhatsz belőle akár egy 4-5 decis keveréket is, ami egy fél évre is elég lehet. Persze, ha valakinek különösen dús, sűrű haja van, akkor többre lesz szüksége, de az én csenevész kis vékony hajamnak ez is tökéletesen megteszi. Ám az argán olaj önmagában is használható, ha nem szeretnénk kémiai laborrá változtatni a lakásunkat és különböző olajokat kutyulni össze. Ugyanúgy kifejti jótékony hatását, emellett a körmöket és a bőrt is remekül kondiban tartja. Ha a hajadra alkalmazod, óhatatlanul olajos lesz a kezed és a körmöd is, így mellékes hozadékaként a kezelésnek itt is érezni fogod a hatását.

Kozmetikai termékekbe keverve az argán olaj a humanityaruhaz.hu leírása szerint inkább a tisztított, dezodorált változat javasolt, mert így semlegessé válik, nem érződik majd ki a krémből, ápolóból a jellegzetes szaga. Ha hasonló, gyógyhatású olajokat keverünk alap krémmel és adunk hozzá egy minimális illatanyagot, például illóolaj formájában, akár a saját nappalinkban is elkészíthetjük a nekünk leginkább ideális ápolószereket. Hajra inkább a natúr, 100% tisztaságú, finomítatlan argán olaj javasolt, mert annak tényleg minden jótékony és ápoló hatása megmarad, csak és kizárólag azt használod magadon, ami az argánfa magjából kijött. Amit én személy szerint a humanityaruhaz.hu-ról rendeltem, az a teljesen érintetlen, finomítatlan olaj volt, a maga sárgás árnyalatával, jellemző illatával. De amint elkezdtem alkalmazni, rögtön az első használat után éreztem, hogy határozottan jobb állagú lett a hajam, mosás után nem szállt úgy, mint az árvalányhaj, illetve kifésülni is sokkal könnyebb volt. Most, hogy már vagy három hónapja rendszeresen vásárolom és használom, kijelenthetem, hogy nincs jobb, mint az argán olaj hajra. Nem is tudom, hogy tudtam eddig meglenni nélküle. Igazi csodaszer, a szó klasszikus értelmében. Ráadásul a humanityaruhaz.hu-ról nagyon kedvezményes, mondhatni, baráti áron rendelhető. És ha netán még mondjuk kézkrémet is készítenél magadnak belőle, akkor az összes többi szükséges dolgot is megrendelheted tőlük!

Ha a Te hajad is vékony, erőtlen, töredezett, netán már ritkulásnak is indult, akkor mindenképpen érdemes adnod egy esélyt a dolognak. Az én példám mutatja, milyen remekül alkalmazható az argán olaj hajra. De ha a körmeid váltak vékonnyá, hajlamosak töredezni, beszakadni, eldeformálódni, akkor is érdemes megfontolnod, illetve szintén, ha a bőröd állagát javítanád. Ha a 100-os tisztaságú, finomítatlan, hidegen sajtolt argán olajat keresed, jobb helyre nem is fordulhatnál, mint a humanityaruhaz.hu, hiszen ha valakik, akkor ők igazán értenek a természetes gyógymódokhoz, növényi alapú ápolószerekhez és hozzávalókhoz. Légy a saját magad kozmetikusa, és készítsd el magadnak a kéz- és körömápolódat, ránctalanítódat, hajpakolásodat!