Menedzserszűrés és napelem

Micsoda mázli, hogy menedzserszűrésre kellett mennem a múlt héten! Máskor én sem olvasok soha magazinokat, csak a telefonomon nézem meg a kedvenc oldalaimat, de most csúszásban volt az orvos, így ráfanyalodtam egy ott heverő gazdasági magazinra. Milyen jó, hogy így alakult! Felmerült már bennem sokszor, hogy tehetnék többet is a környezetért. Persze én is szelektíven gyűjtöm a szemetet és leadom a használt olajat, mint manapság szinte mindenki, de azért ez még nem menti meg a világot. Gondoltam már a napelemes rendszerbe való beruházásra is, de a borsos ár mindig elriasztott. Most viszont a pályázati lehetőség talán nekem is megoldást kínálhat. Ekkor végre szólított az orvos, így otthon este online folytattam a napelemesrendszerek.info és a napelemes pályázatok oldal böngészését.

Szuperül összerakott az oldal. Alaposan átolvasva szinte minden kérdésünkre azonnal választ kapunk. Tömören és célirányosan tájékoztat minden fontos dologról, amit csak a napelemekről tudnunk kell. Mivel én nem igazán értek a napelemekhez, érdeklődve olvastam, hogy létezik szigetüzem és hálózatra kapcsolt típus. A szigetüzemet akkor szokták választani, amikor messze van a szolgáltató hálózata vagy nagyon bizonytalan a szolgáltatás. Ha belevágok esetleg a napelemes rendszer vásárlásba pályázattal, akkor az én esetemben hálózatra kapcsolt rendszerről kell beszélni, mert a szolgáltatóval egyeztetve és az ő szigorú szabályozásuk betartása mellett lehet rákötni a rendszert a hálózatra. Ez nagyon sok adminisztrációval jár, a napelemesrendszerek.info például korrektül felhívja a figyelmet arra, hogy az ő munkatársaik ugyan egy nap alatt felszerelik a napelemes rendszert, ha minden készen áll, de utána az úgynevezett ad-vesz órát a szolgáltató csak egy-két héten belül hozza ki általában. A napelemes rendszer csak utána kezdhet üzemelni, addig maximum a próbaüzemre kerülhet sor. A jó hír viszont, hogy a szolgáltató rendszerébe kötött hálózat esetében lehetőség nyílik a visszatermelésre, tehát a többletenergia értékesítésére a szolgáltató felé.  A szolgáltató azonban csökkentett áron veszi át ezt a többletet, szóval csak emiatt ne vágjunk bele a napelemes bővítésbe, mert a visszatermelésből biztosan nem fogunk meggazdagodni.

Viszont már a beüzemelés pillanatától kedve farag a napelemes rendszer a villanyszámlánkból és elkezdődik a lassú megtérülés. Lassú, mivel a rendszer méretétől függetlenül nagyjából 10 évvel érdemes számolnunk. De ha belegondolunk, hogy a napelemek élettartama ideális körülmények között akár 50 év is lehet, akkor máris jobban hangzik a dolog. Ezért is figyel nagyon oda a napelemesrendszerek.info a napelemek minőségére és dolgoznak a SHARP nevű japán cég napelemeivel. Ennek a cégnek rendkívül szigorú a minőségbiztosítási rendszere, ez garantálja, hogy termékeik valóban évtizedekig bírják a terhelést és a környezeti tényezők hatásait. A SHARP a világ egyik legrégibb napelem gyártó cége, amely 1958-ban kezdte meg munkáját. Rendszerei olyan megbízhatóak, hogy a legmodernebb műholdakban is megtalálhatjuk őket. A világ legelismertebb és leghatékonyabb minőségbiztosítási rendszerét, a Toyota rendszert, használják. Minden egyes SHARP napelem egyedi sorszámmal rendelkezik, így minden darab pontosan visszakereshető. Ezáltal lehet tudni, melyik elemet, melyik gyárban, melyik gép csinálta, így minden meghibásodás oka ellenőrizhető. Kivétel nélkül minden modult laboratóriumi körülmények között ellenőriznek, amelyekről mérési jegyzőkönyvek is készülnek. Nem véletlen ez a szigorú minőségbiztosítás, mivel egy cella a tűző napon akár 80-90 fokra is felmelegedhet, és ezt a hőmérsékletet órákon át is megtartja. A SHARP azonban felkészült ezekre, és biztosak lehetünk benne, hogy napelemei teljesítményére még évtizedek múltán sem lehet panaszunk.

A legjobb napelem sem ér azonban semmit, ha az első nagyobb viharnál leesik a tetőről. Ezért a napelemesrendszerek.info a Schletter német gyártó tartószerkezeteit használja, amik kiválóan ellenállnak az időjárási viszontagságoknak. A2 és A4 minőségű alkatrészeik nem csak rozsdamentesek, de savállók is, ezzel biztosítva a több évtizeden át is tartó, biztos tartást. A tetőre rögzítéshez kiváló minőségű, 6mm-es anyagból készült kampókat használnak, amik akár egy kamiont is elbírnának, míg egy napelem súlya nem több 19-20 kilónál. Ebből látható, hogy a napelemek jócskán túl vannak biztosítva, ami a rögzítést illeti, és ez nagyon megnyugtató.

De ott tartottunk, hogy napelemes pályázatok. Magyarországon jelenleg egyetlen módon lehet pályázni, az MFB nyújt kamatmentes, 0%-os THM-mel hitelt a napelemes rendszerek kiépítésére. A legkisebb igényelhető összeg 500.000 Forint, a maximum pedig 10.000.000 Forint. A futamidő is megválasztható, de legfeljebb 20 év lehet. A Magyar Fejlesztési Bank által kínált hitel egyetlen célja, hogy a lakosság csekély önerővel is képes legyen energetikailag fejleszteni az ingatlanjait. Tehát ami igényelhető, az gyakorlatilag egy visszatérítendő támogatás, de egy fillérrel sem kell többet fizetni annál, mint amennyit felvettünk hozzá. Mivel hitelről van szó, az MFB nagyon szigorú feltételekhez köti az alkalmasságot és az igénylés menete sem egyszerű. Érthető, az MFB nem akar egy rakás bedőlt hiteles adóst a végén, inkább körültekintően mérik fel a fizetőképességet már az első pillanatban.

A napelemes rendszer árat egyébként nagyon sok minden befolyásolja, erről csak ajánlatkérés és helyszíni felmérés után kapunk igazán képet. Lehet, hogy a mi tetőnk például nem alkalmas a napelemes rendszer telepítésére, mert mondjuk nem elég erős a tetőszerkezet, hogy elbírja. Vagy mondjuk rossz a tető dőlésszöge és így a napfény nem optimális szögben érkezik rá. Ha nagyon árnyékolt lenne a tetőn a napelem, akkor inkább a földre kell telepíteni a rendszert, ami megint csak teljesen más árat jelent. A napelemesrendszerek.info oldal arra is felhívja a figyelmet, hogy gondoljuk át az esztétikai szempontokat is, hiszen a tetőnkön lesz adott napelemes rendszer hosszú évtizedekig. A legjobb tájolása a tetőnek egyébként a déli, délkeleti vagy délnyugati, ilyenkor kaphatja a legtöbb napsütést a rendszer. Nem is jutna elsőre eszünkbe, de akár a túl poros, ipari környezet is úgy leronthatja a hatásfokot, hogy nem lesz érdemes belevágnunk. Milyen jó, hogy egy szakember felméri a helyszínen, mielőtt valami soha meg nem térülőbe fektetném a pénzem!

Fontos még a napelemes rendszer méretének optimális tervezése is. Ha túl nagy a rendszer a háztartás igényeihez képest, akkor soha nem hozza be az árát. De egy kis extra fejlesztési lehetőséget azért érdemes hagyni benne, hiszen nem tudhatjuk, hogy 1-2 év múlva nem akarunk-e valamilyen új, jóval nagyobb fogyasztású eszközt beszerezni, aminek áramellátásához új napelemekre lehet szükség.

Most mindenesetre elküldtem az ajánlatkérést, jöhetnek felmérni a napelemesrendszerek.info munkatársai és utána sokkal okosabb leszek, hogyan menjek tovább a folyamatban. De valószínűleg benyújtom a napelemes pályázatomat az MFB-nek, aztán reménykedem a pozitív elbírálásban. Jó érzés lenne, ha sikerülne napelemes rendszerrel kiváltani a fűtést. Végre tennék valami nagyobb lépést is a Föld védelmében.