Magazinokba illő fotók

Tudom, hogy azon kevesek közé tartozom, akik szeretnek magazinokat olvasni, főleg, hogy még fizikai formában teszem ezt. Egyszerűen imádom a papírlapok illatát, az újság tapintását, sorban lapozni az oldalakat, bekuckózni a kedvenc fotelembe. Nem is pakolom el nagyon messzire a magazin gyűjteményemet – ami csak így magunk közt szólva elég impozáns -, mert sose lehet tudni, melyik cikket, interjút szeretném újra elolvasni.

Amikor vendégeink jönnek, ők is felvillanyozódnak általában – már ha hozzám hasonló érdeklődési körrel rendelkeznek – és mindig megkérdezik, hogy átnézhetik-e a magazinokat. Azért a vőlegényem sem marad ki a sorból! Neki ugyan még specifikusabbak az érdeklődései, de bőven sorakoznak az ő szeretett kiadványai is az újságtartón, sőt vannak olyan magazinok, amiket mindketten nagyon szeretünk. Néha azért válogatok is köztük és kiselejtezek egyet-kettőt, de a minőségi magazinokat nem engedem el, főleg nem a különkiadásokat.

Sokan kérdezik, honnan ez a nagy magazin mánia (sokáig azt hittem, majd ha felnőtt leszek, el tudok helyezkedni egynél, persze azóta már jobban belelátok ebbe az egész újságírói és médiapiaci működésbe), és azt tudnám mondani, hogy gyerekkoromból fakad. Édesanyámnak is megvoltak a kedvenc kiadványai, főként tudományos, életmód és lakberendezés témában. Ezeket rendszeresen gyűjtötte is, én pedig 4 évesen, amikor megtanultam olvasni, néha már ezeken gyakoroltam. Később a rejtvényfejtésre is rákaptam, de azt már inkább kisiskolás koromban, az pedig a nagymamámtól jön. Előtte csak random betűkkel tarkítottam a kis rubrikákat, ráadásul jó erős filccel, nem is értem, miért hagyták, hogy tök érdekes rejtvényeket “pusztítsak el” ilyen módon.

Azóta egyébként már én magam is terveztem rejtvényt, persze csak egyszerűbbeket, de nagyon érdekes, hogy mi felé tudja elindítani az embert, ha gyerekként megszereti a magazinokat és az újságokat. Napilapokat viszont soha nem szoktam venni, a világ és az ország híreiről inkább online tájékozódom. A kedvenc témáimmal kapcsolatban viszont szeretek a magazinokban és a könyvekben elmerülni – engem így kapcsol ki igazán az olvasás.

Nem véletlen, hogy a magazinokra asszociáltam arról a szolgáltatóról, akiről ma mesélni szeretnék nektek, mert egy fotósról van szó, aki olyan meseszép képeket csinál, hogy azok tényleg bármelyik művészeti vagy életmód magazinban megállnák a helyüket. Szoboszlai Kriszti egy igazi tehetség, emellett kiválóan megállja a helyét mint alkalmazott fotográfus, és kreativitásának nem szab határt semmi. Akár egy családi fotózás idilli képei lebegnek a szemed előtt, akár a gyermekedről szeretnél fotókat, vagy épp jegyes fotózásra készültök, Krisztinél egyaránt megtalálhatjátok a számításaitokat. A weboldalát érdemes alaposan áttanulmányozni, na nem csak a családi fotózás képei miatt, hanem minden egyéb kategória is érdekességeket tartogat. Ráadásul az árak és a különböző csomagajánlatok is helyet kaptak az oldalon, ami szerintem nagyon fontos egy ilyen szolgáltatás esetén. Nála tényleg lehet tudni az elejétől fogva, hogy mire számíthatunk, mit tartalmaz az ár, nem árul zsákbamacskát a költségeket illetően. Sőt, olyan lehetősége is van akár az ügyfélnek, hogy sminket és hajat is kérjen a fotózás előtt, ez például mind benne van az egyik csomagban.

Akár családi fotózás, akár esküvői fotózás, másodkézből tudok beszámolni a Szoboszlai Krisztivel kapcsolatos tapasztalatokról. Egyrészt szerintem a képei magukért beszélnek, így azt nem részletezném túlságosan, hogy milyen igényes a munkáit illetően, és szerintem egyediek is a beállítások, sok közül fel lehet ismerni a munkáit. Ezen felül azonban elmondható, hogy érezhető rajta a rutinosság, ugyanakkor az is, hogy nem “egy kaptafára” akarja megoldani a dolgokat. Mindig arra törekszik, hogy a modelljéből vagy modelljeiből a legjobbat hozza ki – akár egy esküvőn is, a pillanatfotóknál a háttérbe vonul, és arra koncentrál, hogy az igazán emlékezetes mozzanatokat tudja megragadni. Nem esemény fotózásánál pedig csak annyira instruál, amennyire szükséges, kedves és türelmes a család apraja-nagyjával. A vállalt határidőket szigorúan betartja, és egytől egyig igényesek a kész képek, ezt azt hiszem, mondanom sem kell. A családi vagy gyermek fotózásnak és az esemény fotózásnak is megvan a maga hangulata, és Szoboszlai Kriszti ezeket tökéletesen adja vissza.

A weboldalon helyet kapott egy blog is, ahol a fotós a legtöbbször a munkájával kapcsolatos híreket, elért eredményeket osztja meg bejegyzések formájában. Mindenképpen ajánlom ezeket is elolvasásra, amennyiben érdeklődtök a munkássága iránt!

Plusz pont számomra, hogy a szeretteinknek is tudjuk a szolgáltatásait ajándékba adni: utalvány vásárolható nála. Így amennyiben egy maradandó élménnyel szeretnénk meglepni egyik barátunkat vagy hozzátartozónkat, nagyszerű lehetőség! Most nálam is aktuális ez az utalvány dolog, ugyanis egyik barátnőmnek kerek szülinapja közeleg, és már régóta mondogatja, hogy nagyon szívesen kipróbálná magát egy fotózás keretein belül. Mostanában ugyanis nem volt a legbarátságosabb viszonyban önmagával – és főleg a külsejével -, de úgy érzi, felívelő szakaszban van, és hogy ez jót tenne az önbizalmának. Szoboszlai Kriszti képeiből pedig tényleg olyan energia árad – főleg amikor női portrékat vagy glamour fotókat láthatunk -, amitől az ember lánya különösen kedvet kap ahhoz, hogy készíttessen magáról egy ilyen fotósorozatot. Szóval ehhez a szuper ötlethez mindenképp szeretnék hozzájárulni!

Nálunk lassan az esküvői fotózás lesz aktuális, úgyhogy erőteljesen fontolgatom, hogy Krisztit fogom felkérni. A sok jó ismerősi ajánlás abszolút meggyőzött. De ha valakinek ez nem lenne elég, akkor bátran lehet olvasgatni a weboldalon is az értékeléseket, vannak rövid, de igazán lényegretörőek, illetve részletesebbek is.

Talán az tetszik a legjobban az egészben, hogy érzem, nem futószalagon működik a történet, és a különböző fotók ellenére is kirajzolódik egy egyedi stílus, de mégsem válik egyhangúvá a történet. Szerintem ilyen, amikor valaki igazán művész és művészi: mindenen ott hagyja az “ujjlenyomatát”, de képes arra, hogy megújuljon, ne váljon unalmassá. Manapság, amikor a képek világát éljük – legalábbis sokan ezt mondják -, és igazából mindenki több száz fotót tud csinálni az okostelefonjával percek alatt, különösen fontos az, hogy vannak köztünk, akik olyan szemmel látják a világot, mint Szoboszlai Kriszti: hozzáadott értékkel rendelkezik az, amit létrehoz.

Bízom benne, hogy sikerült nektek újat mondanom és megismertethettelek benneteket egy olyan remek szakemberrel, akinek csak úgy kedvtelelésből is remek időtöltés a képeit nézegetni, ha éppen – vagy egyáltalán – nem szeretnétek fotót magatokról vagy a családotokról! De szerintem érdemes lehet annak is megfontolni a dolgot, aki korábban még nem gondolt erre – teljesen más érzés profi fotókat nézegetni a fényképalbumban, mint random, telefonnal lőtt képeket. Nem csak eszményi minőségükben másak ezek a fotók: a technika is sokat számít, Kriszti olyan gépparkkal rendelkezik, amit csak egy szakértő tud kezelni. Ő pedig tényleg az – ahogy már mondtam, a képei önmagukért beszélnek.