Jobb a neten vízszerelőt keresni, mint a magazinokban és újságokban

A barátommal közös otthonunkban kiemelt helyet kapnak a magazinok – mindketten nagy becsben tartjuk őket, hiszen a nyomtatott újságírás legutolsó tanúi ők. És ha valakinek akad egy-egy izgalmas hobbija, ami fontos számára – például a lakberendezés, a számítógépes játékok vagy a varrás -, hasznos tud lenni egy ilyen kiadvány. Szerettem volna azt, ha át tudom majd adni a gyerekeimnek a könyvolvasás és a valóban hasznos, értékes magazinok szeretetét. Ugyanakkor olyan szinten átalakul a mai digitalizált világban a hírek és információk megszerzésének, élményeknek a befogadása, hogy abban sem vagyok biztos, hogy mire valóban gyerekeim lesznek, még egyáltalán fognak tankönyvből tanulni a diákok az iskolában.

No de a magazinokhoz visszatérve: vannak olyan ritkaságszámba menő, külföldi, nehezen beszerezhető, limitált példányszámú magazinjaink is, amik később majd igazi relikviákká válhatnak. Ezek számomra már inkább egy-egy kötettel érnek fel, hiszen gyakran több száz oldalasak, nagyon minőségiek, és – mint az előbb említettem – ritkák is.

Nálunk, a származási családomban anno a különböző barkács magazinoknak, illetve kertészeti kiadványoknak volt nagy hagyománya, édesanyám és édesapám leginkább ezeket forgatták – főleg azokban az időkben, amikor még a neten nem tudtak hozzájutni információkhoz.

Egyébként egyedül olyan szempontból nem tartom praktikusnak a magazinokat, hogy aki rendszeresen vásárolja és gyűjti is őket, annak igen fontos aspektusa a folyamatnak, hogy gondoskodni kell a tárolásukról. Számomra ez gyakran jelent problémát, hiszen, ha össze vannak zsúfolva, nem hozzáférhetőek, ha pedig nem hozzáférhetőek, nem olvashatóak könnyen. Ha pedig nem tudok csak úgy odanyúlni hozzájuk és bármikor belelapozni egy-egy számba, mi értelme volt megtartani őket? Így nálunk már az újságok is a könyvespolcokon pihennek, a legújabb számok pedig újságtartókban, a dohányzóasztalunkon és a lakás különböző pontjain, például az éjjeliszekrényen néhány jó könyv társaságában.

Bizonyos témákban már inkább a modern megoldások híve vagyok: például ha a ház köré kell szakember, az ismerősöktől való informálódás után mindig a neten nézek körbe. Így volt ez a múltkor is: futólag már találkoztam a nevükkel, így rákerestem a vizszereles net kifejezéssel az egyik ismerősöm által nagyon dicsért cégre. Nagy baj nem volt szerencsére, de minél hamarabb le szerettem volna tudni egy vízhálózattal kapcsolatos problémát, róluk pedig az a hír járta, hogy megbízhatóak, gyorsan és alaposan dolgoznak, számláznak és elszámolnak mindennel.

A honlapon körbetekintve számomra kifejezetten szimpatikus volt, hogy minden munkálathoz egy kis tanácsadással is szolgálnak. Leírják például azt, hogy milyen veszélyekkel nézünk szembe, hogyha nem szakemberre bízzuk a vízszerelést, hanem mi magunk kezdünk bele – ugyanis a víz jelentős károkat tud okozni, melyekkel később a költségek is sokkal nagyobbra rúgnak. Akár lakásról, akár házról beszélünk, a berendezéseink, bútoraink, burkolataink állapotát kockáztatjuk azzal, ha magunk kezdünk bele a probléma orvoslásába szaktudás nélkül. Társasházak esetén azzal is számoljunk, hogy a mellettünk élőknek is okozhatunk sajnos kárt. Ugyanígy érdemes figyelembe venni azt, hogy ha folyik valahol a víz, az folyamatos költséget jelent, mint ahogyan az is extra kiadással jár, hogyha a ténykedésünkkel az eredetinél is nagyobb kárt okozunk, és végül mégiscsak szakemberre bízzuk annak a megoldását.

De milyen ügyben fordulhatunk a vizszereles net csapatához pontosan, mik tartoznak a vízszerelési munkálatok közé? Ebben is segít nekünk a weboldal. Értelemszerűen a vízvezetékekkel, vízhálózatokkal, csőtöréssel, csapteleppel kapcsolatos munkálatok mind ide köthetők. Emellett a kerti csapok, lefolyók, wc-k, bojlerek, kazánok problémái, illetve üzemelésük szintén a vízszerelés kérdéskörébe valók. Részletesebben véve csőhálózat kiépítése, illetve karbantartása, lefolyók bekötése, csatlakozások megfelelő elhelyezése, különböző eszközök, gépek – például mosogató, csaptelepek, fürdőkádak, mosdók – beszerelése tartozik a repertoárba.

A több mint három évtizedes munkatapasztalatuk az egyik garancia arra, hogy megfelelő munkát végeznek. Gyakori probléma szokott lenni a szakik körében úgy általánosságban, hogy ha egyáltalán számlát adnak, nem is úgy állítják ki, ahogyan azt a biztosítók később elfogadják. Ez a vízszereles net csapatánál nem fordulhat elő, ugyanis különösen ügyelnek arra, hogy az általuk adott számla megfelelő legyen a biztosító társaságoknak is, ezenfelül ők maguk is vállalnak munkavégzésükre garanciát – ez a javítás, illetve a szolgáltatás típusától függően több év is lehet.

A honlapon több helyen kiemelve kezelik azt az információt, hogy hol érhetőek el és sürgős probléma esetén akár 1 órán belül ki tudnak szállni a fővárosi vagy az egyéb, a honlapon feltüntetett Pest megyei helyszínekre, ezeken a településeken kívül sajnos nem vállalnak munkát. Telefonon és visszahívást kérő űrlap segítségével is fel tudjuk velük venni a kapcsolatot – utóbbi esetben alapadataink megadásával, majd annak leírásával, hogy mivel kapcsolatban kérünk visszahívást, már jeleztük is igényünket feléjük. Ilyen esetben visszahívásnál a vonal másik végén lévő szakember célratörő kérdései segítik a folyamatot és a probléma minél pontosabb feltárását, mielőtt megérkezik a hozzáértő segítség.

Hasonló a helyzet fűtésszerelés esetén is – nem mindegy azonban, hogy a fűtésrendszerről vagy a gázkazánról van szó. A vizszereles net szakemberei szerencsére mindkét területen jártasak, azonban még így sem árt tudni előre, hogy milyen feladattal néznek szembe. A kazán javítása, beüzemelése ugyanis gázszerelői kvalitásokat igényel, míg például a radiátorok, csövek a fűtésszerelő terepét jelentik.

Az oldalon a csatornakamerázásról is olvashatunk. Ez egy kifejezetten modern megoldásnak számít, korábban ugyanis, ha egy csatornában dugulás vagy egyéb probléma keletkezett, valószínűleg bontás lett a vége, addig, amíg meg nem találták a probléma forrását. Ez a nyilvánvaló időigényességen és erőbefektetésen felül rengeteg későbbi tatarozással is jár, így a költségei is igen magasnak voltak mondhatók. Összességében a csatornakamerázás pontosan ezt orvosolja, a csövekhez való nehéz hozzáférést az alábbi megoldás ellensúlyozza: flexibilis, profi kamera segítségével térképezik fel, honnan ered a gond. A száloptikás kamera felvételeit megtekintve 50 centiméteres pontossággal tudják megkeresni a probléma kiindulási pontját, így a rejtett hibák sokkal könnyebben szűrhetőek ki és fedezhetőek fel, mint azelőtt.

A csatornázás menüpontból azt is megtudtam, hogy a csatorna sokkal tágabb jelentést képvisel, mint azt laikusként gondoljuk. Beszélhetünk például légcsatorna rendszerről – például álmennyezet esetén -, esővíz elvezető csatorna alatt pedig érthetjük a tető szélén húzódó ereszeket. Végezetül a szennyvíz elvezetésére szolgáló csatornarendszer megfelelő működése is ebbe a témakörbe tartozik.

Ugyan az én esetemben szerencsére valóban csak kisebb munkálatokról volt szó, ugyanakkor mivel annyira meg voltam elégedve a szakemberekkel, biztos vagyok benne, súlyosabb probléma esetén is őket keresném fel. Ezért is szerettem volna itt bemutatni a vizszereles net főbb ismérveit, mert nyugodt szívvel merem őket ajánlani számotokra is. A valódi segítség gyorsan és körülményeskedés nélkül érkezett meg hozzám, bónusz, hogy Budapesten és Pest megyén belül is gyors kiszállást tudnak biztosítani.