Internetes magazin, internetes hirdetések

Szórakoztató magazinokat mindig szerettem olvasni gyerek- és fiatalkoromban, papír alapon, de hirdetéseket böngészni azután, na azt megmondom őszintén, hogy utáltam! Ez már egy másik életszakasz volt… Szóval, azt akarom leszögezni, hogy van abszolút hasznos része az internetnek (pedig egy kicsit technika-ellenes vagyok), ami logikusan visszacsinálhatatlan, mert azért nem volna érdemes visszafelé haladni ezzel… Még akkor is így van, ha pl. fárasztóbb is a képernyőkön böngészni olyan kikapcsoló tartalmakat, amik a nyomtatott magazinokban szemkímélőbbek is voltak, és talán így jobbak. És, amiket sokkal változatosabb testhelyzetekben, kényelmesen lehetett végigolvasni (bár telefonnal és tablettel ez az élmény is visszajön – kicsit ebben is már megnyíltam a “visszacsinálhatatlan felé”).

Például, diákmunkát keresni kiváló volt, én el sem tudom képzelni, hogy próbáltam volna nyomtatott lapokban, hirdetési újságokban régen. Van viszont mondjuk ma a topiwork.hu, ahol seperc alatt lett nekem való ajánlat, egyről a kettőre. Hogy is csinálták ezt anno, még az internet hajnalán, vagy azelőtt? Ti tudjátok? A diákmunka általánosan elterjedt, hasznos dolog, szóval tuti volt régen is számos lehetőség. Mondjuk a TopiWork oldaláról azt is megtudjuk, miért lett olyan jövedelmező manapság… Szóval ez utóbbi aspektust tekintve a jelenkor másban is előrelépés, és pont a Topi az, amelyik úgy tűnt nekem, nagyon érti ennek a lényegét.

A munkaerő gyors és bürokratikusan optimális összekötése a foglalkoztatóval… Ez viszont tényleg nem biztos, hogy pont így ment hajdanán. A Topi számos lehetőséget ki tud aknázni, hogy olyan ajánlatokat tegyenek cégeknek, amitől azok hasznosnak ítélik fiatal, tanuló életkezdőket interjúztatni, és minél többjüket, minél változatosabb pozíciókban alkalmazni is aztán, ha megfelelnek. Ma már, a diák részéről nem kell óriási szerencse komolyabb állásokhoz sem.

Gondolom nem kell annyi járulékot fizetni, az egyetemi szakok lehetnek jó szűrők, arra vonatkozóan, hogy kiket keressenek, azt pedig részleteznem sem kell, nekünk diákoknak a diákmunka miért nagyszerű. Korai bevétel, a Topi-n keresztül ráadásul komoly jövedelem (potenciálisan), tapasztalatszerzés, és a megfelelő munkahelyen is sok-sok tanulás, ami mondjuk az egyetemi tanulmányokat jól kiegészíti.

Szóval, hogyan is lett olyan egyszerű az álláskeresés… A Topi oldalán már az első lépésben szortírozhatjuk az opcionális melókat saját szakképzettség alapján (tehát szak szerint, amin épp tanulunk), vagy aszerint, hogy mi hová akarnánk menni esetleg szakképzettség nélküli betanított melóra, továbbá a saját lakóhelyünk szerint, hogy közel legyen. Vannak továbbá nagy gyűjtőkategóriák. Ilyen, mint fizikai meló, IT szektor, műszaki dolgok, otthonról végezhetők. Akinek esetleg nem lehet probléma eljárni messzebbre, az kezdeti így is a kutatást, jó munka után.

Hogyan tudnának ezekkel a letűnt korok versenyezni? Az internettel?… Vagy azzal, hogy most a neten továbbíthatjuk a szükséges papírokat, telefonon, vagy online kapcsolaton beszélhetünk meg mindent, interjúzhatunk – régen meg be kellett menni az irodába, ugyebár. Nagyon nem ugyanaz. A diákmunka is futurisztikus körülmények között jön el értünk, nekünk csak ki kell nyújtanunk a kezünket.