A napelem rendszer megtérülés témájáról írt magazincikk győzött meg

Égi jelet kaptam, hogy igenis legyen napelem rendszer a házunkon

A párommal már régebb óta kacérkodtunk a gondolattal, hogy valamilyen úton-módon zöldebbé varázsoljuk szeretett kis otthonunkat. A napelem tűnt a legjobb megoldásnak, viszont ahhoz, hogy hosszú távon spórolni tudjunk, először be kell fektetni, ugyebár, és nem két fillérről van szó, tehát alaposan körül szerettük volna járni a témát, nehogy pórul járjunk a végén.

A történetben a fordulópont akkor következett be, mikor a háziorvosnál a váróban, már nem is tudom, milyen magazin volt kitéve, amelyben a napelem rendszer megtérülésről volt szó. Várakozás közben olvasgattam a cikket, és úgy éreztem, hogy ez egy égi jel, igenis bele kell vágnunk, és napelembe kell fektetnünk. Az intuíció mellett a cikk is erős érv volt, de otthon még jobban utánanéztem a témának.

Hogyan spórolhatunk napelemmel?

A napelem rendszer nem olcsó, de 10 éven belül visszahozza az árát, utána érvényesül igazán a spórolás. Hogy hogyan? Úgy, hogy nem kell havonta villanyszámlát fizetni, hiszen a napelem termeli nekünk azt az áramot, amelyet a szolgáltatótól vennénk. Az azonban igaz, hogy éjszaka nem termel energiát, így éjjel mégiscsak a szolgáltatótól vesszük meg azt, ám ennek az ára visszajön. A napelemes inverter ugyanis a többletenergiát, azaz azt az áramot, amelyet nem használtunk fel, kvázi ,,eladja” az áramszolgáltatónak, hiszen visszavezeti azt a hálózatba. Így egy másik háztartás használhatja fel a megtermelt energiát. Ennek eredményeképp a szolgáltató fog fizetni nekünk, így jön ki végül nullára a számla az éjszaka használt szolgáltatói áramért.

A napenergia megújuló energiaforrás, és mivel maguknak termeljük a napelemek által, környezetbarát megoldás is egyben. Ezáltal unokáinknak egy élhetőbb, szebb bolygót hagyunk majd hátra, legalábbis, mi megtettük a tőlünk telhetőt ezügyben. És még jól is jártunk vele.

Barátnőm ajánlotta a céget, amelyik a napelem rendszerünket telepítette

Mindenképpen egy olyan céget akartunk megbízni, amelyik megbízható, és korrekt árakkal dolgozik. Egy nagyon jó barátnőm a Pentele Solar Kft-t ajánlotta. A weboldalukon felettébb hasznos és informatív cikkekkel bátorítják leendő ügyfeleiket, tájékoztatják az érdeklődőket a napelem rendszer megtérülésről, működésről, telepítésről.

Felhívtuk őket, és egy nagyon szimpatikus hang szólalt meg a vonal másik végén. Kedvesen és türelmesen válaszolt minden napelemekkel kapcsolatban felmerülő kérdésünkre. Ezután feltett ő is pár kérdést, hogy egy előzetes árajánlatot tudjunk kérni. Egyeztettünk időpontot az ingatlan alkalmasságának felmérésére, és kijött a szakember a megbeszélt időpontban. Ez a felmérés illetve a konzultáció egy forintunkba sem került.

Erre a felmérésre azért van szükség, mert nem minden épület alkalmas arra, hogy napelemet telepítsenek rá, így ellenőrizni kell a helyszínt, illetve a pontos ár meghatározásához is elengedhetetlen. Minden lényeges és kevésbé lényeges dolgot átbeszéltünk, majd a szakember a szerzett információ alapján összeállította az irodában a pontos árajánlatot.

Miért ezt a céget bíztuk meg, és nem egy másikat?

A napelem rendszer megtérülés, amelyről annyiszor lehet olvasni, csak úgy él, ha jó minőségű napelem rendszerünk van, és az jól lett felszerelve. Gondolom ezzel azért nem sikerült újat mondanom senkinek sem. A Pentele Solar Kft. partnere a Sharp Solar, amelyik már több, mint hatvan éve űzi az ipart, így rendkívül nagy tapasztalattal rendelkeznek a napelem gyártás terén, és a magas színvonalnak köszönhetően mind a mai napig piacvezető.

A Sharp Solar 25 év garanciát vállal arra, hogy az általuk gyártott napelem panel tejesítménye nem csökken 80% alá. Ha már a garanciáknál tartunk, maga a cég, mármint a Pentele Solar Kft. 10 év szerelési garanciát vállal. Ez már önmagában szakértelemről és megbízhatóságról árulkodik, illetve az is elismerendő, hogy a piacon fellelhető legjobb napelem panel gyártóval dolgoznak. Nem csak a paneleket, de az invertert és más egyéb alkatrészeket is a legjobbaktól szerzik be.

És egy női érv a végére, hogy miért ők a legjobb választás: mert a barátnőm is velük csináltatta, és ő elégedett volt velük, szóval valószínűleg ennek analógiáján mi is azok leszünk.

Eldöntöttük, és tényleg megcsináltattuk végre a saját napelem rendszerünket

Miután elfogadtuk az árajánlatot, a cég tervező kollégája felvette velünk a kapcsolatot, hogy az ügyintézéshez szükséges információkat pontosítsuk. Ami a legeslegjobb, hogy az ügyintézést teljes egészében ők intézték. Mondjuk logikus, hiszen az évek során szerzett tapasztalataiknak hála sokkal jobban kiismerik magukat az ilyen ügyekben, mint mi, egyszerű földi halandók. De a bürokrácia attól még bürokrácia, és az engedélyek megszerzése akár két hónapot is igénybe vehet. Noha a hivatalos szervek nem a gyorsaságukról híresek, a mi engedélyünk egy hónapon belül elkészült.

Ekkor a műszakis munkatárs hívott fel minket, hogy időpontot egyeztessünk a konkrét kivitelezésről, azaz hogy megbeszéljük, mikor szerelik fel a napelem rendszert a házunk tetejére. Ő az a kolléga, aki a csapatszervezésen át az anyagbeszerzésig mindent megszervezett.

És végül, a beszerelés. Egyetlen egy napot vett csupán igénybe. A megbeszélt reggelen megérkezett a csapat, délután már be is fejezték. Ez a gyorsaság a rendkívül jó kapcsolattartásnak köszönhető, hiszen minden kérdésünkre választ kaptunk, legtöbbször még azt megelőzően, hogy egyáltalán fel tettük volna a kérdést.

A kivitelezés után

Egyes hozzánk hasonló naiv lelkek azt feltételezhetik, hogy a kivitelezés után már rögtön használhatjuk is a napelem rendszerünket, azonban ez sajnos nem így van. A szolgáltatóval még szerződést kellett kötni, hiszen nem csak vásárolni, hanem termelni is fogjuk az áramot. Ehhez pedig szükség van egy speciális, kétirányú villanyórára, hogy ezt pontosan nyomon tudjuk követni. Szerencsére azonban a beszerelés és a dokumentáció, szóval az összes maradék mizéria nem a mi nyakunkba szakadt, mert a cég elvégezte helyettünk ezt is. Továbbá a rendszeres ellenőrzés is a cég feladata, hogy valóban hosszú éveken át tudjuk élvezni a magunk által termelt áramot, és a napelem rendszer megtérülés valóban bekövetkezzen.

Ezek után viszont tényleg boldog tulajdonosai lettünk a napelem rendszernek, amely azóta is kifogástalanul működik, és soha semmiféle rendellenességet nem tapasztaltunk a működését, illetve a hatékonyságát illetően. Eddig minden hónapban nullára jött ki a villanyszámla, így a napelem rendszer megtérülés, amelyről annyit olvastunk, tényleg meg fog történni.

Hihetetlenül boldogok vagyunk, hogy megcsináltattuk a napelem rendszert. Az ingatlanunk is többet ér ennek köszönhetően, és szerintem jól áll neki a sok panel. Az is jó érzés, hogy megtettük a magunk kis lépését egy környezetbarátabb életmód felé. Az viszont kicsit igazságtalan az élettől, ha belegondolunk, hogy sok pénzt kell elkölteni ahhoz, hogy kevés pénzt költsünk. Ennek hosszútávon lesz csak meg a gyümölcse, de minél korábban belevág az ember, annál előbb ér a végére, és annál előbb élvezheti a megtakarításait.