A műanyag ablak beállítása nagyon sok fejtörést okozott nekem

Amikor még gyerek voltam, nagyon szerettem bújni a különböző bútor és barkácsáruházak magazinjait. Akkor még az volt az elterjedtebb, hogy a papír alapú magazinokat, katalógusokat postázták ki a potenciális vásárlóknak. Az internet korában azonban már a legtöbb áruház felismerte, hogy az emberek postaládája helyett inkább az email fiókokat kell megcélozni a különböző akciókat és új termékeket hirdető újságokkal. Még így, felnőtt fejjel is szeretem nézegetni ezeket a magazinokat. Nem csak a sok remek lakberendezési ötlet miatt, hanem mert néha hasznos tippeket is el tudok csípni bennük, amelyeket a saját lakásomban is tudok hasznosítani. Bár sajnos van olyan, amire nem kapok választ a barkács újságokból. Van is rá egy jó példám. A műanyag ablak beállítása rengeteg fejtörést okozott nekem mostanában, és sehol nem találtam megfelelő információt ezzel kapcsolatban.

műanyag ablak beállítása

A saját lakásomba hosszas várakozás után, a tavasz végén költözhettem be. A költözést egy hosszadalmas felújítás előzte meg. Elsőre minden tökéletesnek tűnt, ám most, hogy lehűlt az idő, észrevettem, hogy folyamatosan jön a hideg és a huzat valahonnan. A meleg nyári napok alatt egy valami nem tűnt fel – hibádzik a nappaliban található műanyag ablak beállítása. Az ablak szigetelő csíkjai nem illeszkedtek megfelelően egymáshoz, így az ablak átengedi a hideget, sőt, még arra is volt példa, hogy az esőt is. Ettől pedig előbb-utóbb elkezdhet nedvesedni és penészedni a fal, amit természetesen jobb megelőzni. Kicsit bántott, hogy így fél évvel a költözésem után máris akadt valami probléma. Ám csakis az én felelősségem megoldani, úgyhogy keresgélni kezdtem különböző témába vágó weboldalak cikkei között, hátha valahol leírják, hogy mit lehet ilyenkor tenni.

Az, hogy az ablak nem áll megfelelően a keretében, ezért nem illeszkedik jól a szigetelő csík, így az nem zár be teljesen, az ablak vasalatának és a zsanéroknak köszönhető. Ezeket az alkatrészeket kívülről azonban nem nagyon látni, így én nem vágtam volna bele a javításba. A műanyag ablak beállítása tipikusan egy olyan feladat, amit célszerű inkább szakemberre bízni. Ahelyett, hogy nekiállnék magam a barmolásnak, úgy döntöttem, hogy inkább felhívom az ablakost, aki a felújítás alatt kicserélte a lakásban az ablakokat. Elvégre is meglehet, hogy éppen ő volt az, aki nem jól állította be az ablakomat. De persze az is benne volt a pakliban, hogy egyszerűen csak egy gyári hibáról van szó.

Amikor az ablakos meghallotta, hogy valószínűleg nem jó a műanyag ablak beállítása, egyből rohant is hozzám megnézni, hogy mi a helyzet. Mivel lelkiismeretes szakemberről van szó, meg akart bizonyosodni arról, hogy nem az ő munkájával volt probléma. És valóban, kiderült, hogy anyaghibás volt az ablakom, és ezért nem záródott megfelelően. Szerencsére az ügyes ablakos ki tudta trükközni a beállítást úgy, hogy a későbbiekben ne legyen vele probléma. Remélem nem fog fél évente újabb és újabb javítanivaló feltűnni a ház körül. Mindenesetre jó tudni, hogy az interneten megtalálhatom a választ a kérdéseimre.